Idrott och träning är i grunden väldigt bra för hälsan och för att garantera ett långt och friskt liv. Men det finns också en baksida med träning i form av skador. De flesta som under en längre tid ägnat sig åt en sport har drabbats av någon form av skada som lett till begränsningar och andra problem. Här går vi igenom några av de vanligaste skadorna samt hur man kan förebygga och behandla dem.

Tandskador

Tandskador är vanliga i flera sporter. Kanske främst inom kampidrotter som boxning och liknande, men också inom ishockey och faktiskt i cykling. Det bästa sättet att förebygga skador på tänderna är genom att använda ett tandskydd, både på träning och tävling. Om olyckan ändå är framme kan du skaffa ett implantat i Stockholm som ersätter en trasig tand. Det är trots allt en skada som påverkar utseendet väldigt mycket så det är bra att åtgärda det snabbt. Din tandhälsa har också stor påverkan på din övriga hälsa vilket är ytterligare argument för ett implantat.

Knäproblem

Att få knäproblem är vanligt nästan oavsett vilken typ av träningsform du ägnar dig åt. Löpare har problem med knäna. Styrkelyftare har problem med knäna. Padel- eller basketspelare har problem med knäna, och så vidare. Det här beror på att knäet är väldigt känsligt och det finns flera saker som kan gå sönder i det, särskilt om det utsätts för upprepad mekanisk belastning.

Det är också både svårt att förebygga knäskador och att behandla dem. Det du kan göra är att försöka kontrastträna för att bygga starkare muskler. En löpare kan till exempel kombinera med styrketräning för att bygga en bättre bas. Om du får allvarliga knäproblem krävs ofta en operation, vilket är besvärligt och sällan ger fullgoda resultat.

Tennis- eller golfarmbåge

Armbågsproblem är också vanligt förekommande i de flesta idrotter, särskilt i de sporter som fått ge namn åt fenomenen. Tennisarmbåge utmärks av att du har ont på utsidan av armbåge, motsvarande golfvarianten fast på insidan. Det här kan vara väldigt handikappande i vardagen då en riktigt svår variant gör det nästan omöjligt att utföra vardagliga saker.

Det du kan göra för att förebygga detta är stretchövningar samt att vara uppmärksam på symptom. Om du börjar känna smärta: ta ett par veckors vila från din träning. Om det blommar ut fullt behöver du gå till en naprapat för behandling och sen kan du räkna med en längre tids rehab. Upp till flera månader.

Impingement

Impingement är smärtor i axeln som oftast beror på att nerver eller senor kommer i kläm. Det är en överbelastningsskada som brukar drabba simmare och de som tränar väldigt mycket bänkpress. Även detta är extremt handikappande och något som bör undvikas. Precis som med armbågsskadorna behöver du vara uppmärksam på signaler från axlarna och lägga om din träning om de börjar göra ont. Försök också träna de små musklerna i axlarna: rotatorkuffarna. Om du ofta har besvär kan det vara värt att gå till en sjukgymnast för att få tips om bra övningar du kan göra för att stärka upp de delarna av axelregionen som gärna tar stryk. Impingement botas med vila från all form av överkroppsträning, ofta under flera månader. Svåra fall kan kräva en operation av axeln.